Vertaislaina

Vertaislaina on uusi vähemmälle huomiolle jäänyt lainamuoto jossa toiset yksityishenkilöt voivat lainata rahaa toisilleen. Vertaislainoissa on kyse omien rahojen sijoittamisesta lainoihin, jonkin verkkoalustan kautta.

Hakijalle palvelun käytössä ei ole mitään eroa. Itse asiassa monet vertaislainojen käyttäjät eivät edes tiedä lainaavansa rahaa muilta ihmisiltä.

Etu vertaislainaamisessa piilee lainakustannuksissa, koska sijoittajat saavat itse määrä sen koron jolla ovat valmiita lainaamaan rahaa. Jos joku haluaa varmasti saada sijoituksensa läpi hän lainaa rahaa markkinahintaa huomattavasti edullisemmin.

Suosittuja vertaislainoja

Vertaislaina -palvelut eivät tee yhteistyötä kanssamme joten suosittelemme sen sijaan käyttämään näitä lainapalveluita, koska niiden yhteistyökumppaneiden joukossa on vertaislainoja. Eli lähettäämällä hakemuksen seuraaville palveluille saat tarjouksia myös vertaislainoista.

5/5

Lainasumma
500 – 60 000 €

Korko
4,19 – 20 %

Maksuaika
12 – 180 kk

Kokemuksia
Lue lisää

5/5

Lainasumma
100 – 60 000 €

Korko
4,19 – 20 %

Maksuaika
12 – 180 kk

Kokemuksia
Lue lisää

5/5

Lainasumma
100 – 60 000 €

Korko
4,19 – 20 %

Maksuaika
12 – 180 kk

Kokemuksia
Lue lisää

5/5

Lainasumma
1 – 2000 €

Korko
0 – 20 %

Maksuaika
3 – 54 kk

Kokemuksia
Lue lisää

5/5

Lainasumma
100 – 60 000 €

Korko
4,19 – 20 %

Maksuaika
12 – 180 kk

Kokemuksia
Lue lisää

5/5

Lainasumma
1000  – 10 000 €

Korko
13,9 – 19,9 %

Maksuaika
12 – 80 kk

Kokemuksia
Lue lisää

5/5

Lainasumma
500 – 60 000€

Korko
4,5 – 20 %

Maksuaika
1 – 15 vuotta

Kokemuksia
Lue lisää

Mitä vertaislainalla oikein tarkoitetaan?

Vertaislainat ovat alunperin ulkomailta saapunut rahoitusmuoto, joka on muutoin täysin samalainen kuin mikä tahansa vippi tai kulutusluotto mutta yksi suurin ero lainoissa kuitenkin on. Vertaislainoissa luotonantajana ei toimi pankki tai rahoituslaitos vaan lainarahat tulevat suoraan yksityishenkilöltä, mutta vertaislaina -alustan kautta.

Eli kummatkaan osapuolet eivät tiedä toisiaan, sillä palvelu järjestetään vertaislainayhtiön välittämänä joka huolehtii tarvittavista toimenpiteistä kuten lainasopimuksen läpiviennistä.

Kuka tahansa 18-vuotta täyttänyt voi hakea vertaislainaa. Kirjaudu vertaislainapalveluun ja lähetä lainahakemus palveluun. Järjestelmään rekisteröityneet sijoittajat näkevät uudet lainapyynnön saapuneen tietyillä toivomuksilla ja he voivat esittää omat tarjouksensa lainaa hakevalle henkilölle täysin anonyymisti.

Monet perinteiset luotonantajat ovat närkästyneitä siitä, että vertaislainat ovat tulleet puskemaan lainojen markkinahintoja alaspäin kun hinta saa määräytyä vapaasti kahden henkilön kesken.

Mitä vertaislaina maksaa?

Hinta vertaislainoissa määräytyy aina sen mukaisesti mitä kukin sijoittaja on valmis kyseisestä lainasta tarjoamaan. Verkkoalusta kuitenkin tarkistaa lainanhakijan taustat ja määrittelee riskitason, jonka mukaan lainaajat tekevät omat päätöksenä lainaamisen suhteen.

Jos vertaislainojen korkoja verrataan muihin markkinoilla oleviin lainoihin voidaan huomata muutaman prosentin heitto suuntaan tai toiseen. Vuodenajasta ja taloudellisesta tilanteesta riippuen lainojen korot saattavat toisinaan olla jopa erittäin halpoja verrattuna mihin tahansa muuhun tuotteeseen.

Lainatarjouksen voi kuitenkin huoletta pyytää koska tahansa ja katsoa mihin hintaan kukakin olisi valmis lainaamaan rahaa, sillä lainatarjoukset eivät ole sitovia ennen kuin valitset jonkin tarjouksista ja allekirjoitat sopimuksen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Koska luottokelpoisuuden arvioi rahoituslaitos ei lainan hintaan oikeastaan itse voi juurikaan vaikuttaa. Vertaislainat ovat hyvä lisä portfolioon mikäli etsiskelet suurempaa lainaa mahdollisimman alhaisella korolla.

Mitkä ovat vertaislainojen vähimmäisvaatimukset?

  • Minimivaatimukset Suomessa lainojen suhteen on 18 vuoden ikäraja, riittävät tulot ja puhdas maksukäytöshistoria. Kuitenkin vertaislainojen kohdalla jotkin alustat ovat hyvin tarkkoja lainanhakijoiden suhteen ja vaativat usein yli 20 vuoden ikää ennen kuin palveluun pääsee kirjautumaan.

Sijoittajan näkökulmasta vertaislainat ovat hyvä vaihtoehtoinen sijoituskohde, jossa tuotot saattavat paikoittellen olla jopa merkittävästi korkeampia kuin perinteisissä sijoituskohteissa kuten kiinteistöissä tai osakekaupassa.

Myös yrityksille on tarjoilla vertaislainoja

Tässä kohtaa on varmasti hyvä mainita, että myös yrityksille on olemassa näitä ”vertaislainoja” joskin niiden toimintamallit perustuvat joukkorahoitukseen tai business enkeli tyyppiseen rahoitukseen.

Yrityksille suosittelemme Sortterin yrityslainojen vertailupalvelua, jota kautta voit saada yrityksen rahoituksen lainana, joukkorahoituksena tai vertaislainana. Lainaa on mahdolista hakea jopa 5 miljoonaan euroon asti. Tietysti yrityksen taustat tarkistetaan huolella ja samoin sen omistajien taustat, mutta kuten kuluttajapuolella myös yrityspuolella vertaislainat ovat hyvä lisä rahoitusvaihtoehtoihin.

Lähteet:

Kulutusluottonetistä.fi